Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Регионално развитие”2007-2013,
съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие

Представиха проекта за интегриран столичен градски транспорт на Eвропейската седмица на мобилността

Проектът за интегриран столичен градски транспорт, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 бе представен в деня без автомобили, в рамките на инициативата Eвропейска седмица на мобилността в София 19-22 септември, организирана от Столична община и „Център за градска мобилност“.

Проектът е част от общата стратегия на Столична община за развитие и модернизиране на градския транспорт, в съответствие с основните насоки, определени за подобряване на транспортната система в София.
Денят без автомобили е кулминацията на Европейската седмица на мобилността. Гражданите и гостите на София имаха възможност на 22 септември да разгледат нов тролейбус, който е доставен по проекта. Общо 50 нови нископодови тролейбуси, които се движат в София в резултата на проект за интегриран столичен градски транспорт, осигуриха модернизиране на тролейбусния парк на 90%. Те намаляват разхода на електроенергия с 15%, осигуряват достъпна среда за хора с увреждания и майки с колички.
600 нови електрони информационни табла са монтирани на спирките на градския транспорт. Те показват вида на превозното средство, номер на линията, крайна спирка, време на пристигане и реално време. Таблата разполагат и с модул за гласово оповестяване в помощ на хората със затруднения в зрението. Като надграждане на започнатото се поставят още 420 електронни информационни табла.
Важно за модернизирането на градския транспорт е изграждането Интелигентната система за управление на трафика. За нея по проекта се изпълнява оборудване на 20 от най-натоварените кръстовища в столицата и на 750 превозни средства на градския транспорт. По този начин превозните средства на обществения транспорт ще имат предимство и ще подобрят придвижването си, без да натрупват закъснения. Чрез модернизирането на градския транспорт повече хора ще го предпочитат за ежедневните си пътувания.
В Деня без автомобили бе представен и проекта на студенти от Техническия университет на иновативен автомобил, изцяло захранван с горивна клетка с водород. В инициативата като партньори и участници се включиха - Sofia Green Tour. "Extreme Fest", Теленор, БЧК, 28 СОУ „Алеко Константинов” и 59 ОУ „Васил Левски”, ТУ София, СК „5 Км. Рън”, сдружение „Велоразходка”, Националното музикално училище "Любомир Пипков", детска група "Вочерели", перкусионен ансамбъл "Тупан", стриит банда Нак-букту, фондация Credo Bonum, Сдружение гражданска инициатива за модерен транспорт, DRAG велосипеди, Leader велосипеди, CNG, , Prosport service.
Европейската седмица на мобилността е кампания за устойчива градска мобилност, която се провежда всяка година под егидата на Европейската комисия. Целта на кампанията е да обърне внимание за различните възможности за придвижване в градска среда, а не собствени автомобили. Тази година кампанията протича под мотото "Избери. Промени. Комбинирай", като освен това в рамките на седмицата се провежда и кампанията «Придвижвай се разумно».

 

Назад